MCQs on Control Of Cell Cycle Questions and Answers

MCQs on Control Of Cell Cycle Questions and Answers

Control Of Cell Cycle – Definition


Cell cycle is the period from the time a cell is produced until it completes mitosis. Different cells have different duration of cell cycle. Some cell actively divides like liver cells. But some cell never divides again like nerve cell. G1 phase is a key period in the control of cell cycle and cell division. The objective questions on the control of the cell cycle will help you to understand the definition , Environmental factors, Growth factors, Size of the cell and Control by maturation promoting factor (MPF). All the MCQs on “Control of Cell Cycle” questions and answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Metabolism of Fats, Proteins and Carbohydrates


All of these questions on “Control Of Cell Cycle” in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.


MCQs on Control Of Cell Cycle Questions and Answers Quiz


𓇼 Definition:

Q1. Which phase of cell cycle is a key period in the control of cell cycle and cell division?

  1. S phase
  2. cytokinesis
  3. G1 phase
  4. Mitotic phase

Answer: c

Q2. What is restriction point?

  1. A point when the cell divides
  2. A crucial checkpoint occurs late in the G1 before S phase
  3. A point when cytoplasm divides
  4. None

Answer: b

Q3. When the cell copy its DNA and then it divides?

  1. Internal factors are favourable
  2. External factors are favourable
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q4. The non-dividing state of cell is called:

  1. G0 phase
  2. G1 phase
  3. S phase
  4. Interphase

Answer: a

𓇼 Factors that Controlled the Conversion of  G1 to G0 Phase:

1) Environmental Factors:

Q5. Most cells of the body are actually in which phase?

  1. Interphase
  2. G1 phase
  3. S phase
  4. G0 phase

Answer: d

Q6. The most specialized cells never divide again like nerve and muscle cells.         True/false

Answer: True

Q7. Which cells can actively divide?

  1. Nerve cells
  2. muscle cells
  3. Liver cells
  4. All of the above

Answer: c


Read More: MCQs Questions on Krebs Cycle


Q8. Which environmental factors can control the cell cycle?

  1. Nutritional status
  2. Cell population
  3. Developmental status
  4. All of the above

Answer: d

2) Growth Factors:

Q9. The fibroblast requires platelet-derived growth factor (PDGF), which is released during ___________.

  1. injury
  2. muscle contraction
  3. kidney failure
  4. hormone secretions

Answer: a

3) Size Of The Cells:

Q10. Some cells actively divide in:

  1. un-favourable condition
  2. favourable condition
  3. both a and b
  4. none

Answer: b

Q11. Cell size is the most important condition for passing the restriction point.      True/False

Answer: True 

Q12. During which phase, the cell must grow to a certain size before DNA synthesis start?

  1. Interphase
  2. Mitotic phase
  3. G0 phase
  4. G1 phase

Answer: d

Q13. The cell grows by adding _______________.

  1. cell membrane
  2. cytoplasm
  3. cellulose
  4. vacuole

Answer: b

Q14. The ratio of cytoplasmic volume to genome size is most important indicator for cell to grow.   True/False

Answer: True

Q15. During cell growth, the amount of DNA in the nucleus remains constant.            True/False

Answer: True 


Read More: MCQs on Electron Transport Chain Steps


Q16. Once the cell’s volume to genome ratio reaches a certain threshold value, the cell passes the restriction point and copy ______________.

  1. RNA
  2. Chromatids
  3. Chromosomes
  4. DNA

Answer: d

4) Control By MPF (Maturation Promoting Factor):

Q17.The signals in the form of complex of proteins are called MPF.      True/False                                                                                                                                                     

Answer: True 

Q18. MPF appears in late interphase and reaches its highest concentration during ____________.

  1. meiosis
  2. mitosis
  3. S phase
  4. G2 phase

Answer: b

Q19. Which phase starts, when MPF reaches a certain threshold concentration in a G2 cell?

  1. Prophase
  2. Anaphase
  3. Metaphase
  4. Telophase

Answer: a


Read More: MCQs on Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration


Q20. How much concentration of MPF during mitosis is required for starting of mitosis?

  1. low
  2. medium
  3. high
  4. very high

Answer: c

Q21. The increase of MPF signals end the mitosis and the G1 phase of next cell cycle start.      True/False

Answer: False (decline of MPF signals)

Q22. MPF induces mitosis by acting as an enzyme.           True/False

Answer: True

Q23. MPF belongs to a family of enzymes called:

  1. protein kinases
  2. lipase
  3. amylase
  4. none

Answer: a


Read More: MCQs on Electron Transport Chain Steps


Q24. A protein kinase is an enzyme that activates other proteins and enzymes.      True/False           

Answer: True

Q25. Which enzyme catalyzes the transfer of a phosphate group from ATP to each target protein?

  1. Amylase
  2. Lipase
  3. Protein kinase
  4. Trypsin

Answer: c

Q26. What is/ are the parts of MPF?

  1. Cdc2
  2. Cyclin
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q27. Cdc2 is a protein kinase enzyme and is responsible for transition from interphase to mitosis .   True/False

Answer: True 

Q28. The concentration of cdc2 remains ___________ through out the cell cycle.

  1. constant
  2. vary
  3. low
  4. high

Answer: a

Q29. Which MPF part’s concentration varies according to the different stage of cell cycle?

  1. Cdc2
  2. Cyclin
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b


Read More: MCQs on Glycolysis [Anaerobic Respiration]


Q30. Cdc2 is continuously produced during interphase.    True/False                                                                                                                                                      

Answer: False (Cyclin)

Q31. Which process start when cyclin concentration is increased at G2 phase and thus it is attached with the cdc2 and makes the MPF active?

  1. Division of nucleus start
  2. Cell division start
  3. Mitotic spindle formed
  4. Partitioning of chromosomes occurred

Answer: b

Q32. Without which the cell cycle enters into G0 phase?

  1. Cyclin
  2. Cdc2
  3. Protein kinase enzyme
  4. All of the above

Answer: a

Q33. Cyclin is destroyed at the end of cell cycle.           True/False                                                             

Answer: True 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *