MCQs on Cell Cycle with Answers

MCQs on Cell Cycle with Answers

The Cell Cycle – Definition


Cell cycle is the period from the time a cell is produced until it completes mitosis. Cell Division occurs during growth and repair processes. Cell cycle has following basic stages:

  1. Mitosis
  2. Cytokinesis
  3. Interphase

The MCQs on “Cell Cycle” will help you to understand the definition and basic stages of cell cycle and detailed description of interphase. All the Cell cycle MCQs are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Zoology MCQs Test Online with Answer Key


Table of Contents:

  • Definition
  • Basic stages of cell cycle
  • Interphase: Replicating the hereditary material

All of these multiple choice questions and answers for “Cell Cycle” in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.


MCQs About Cell Cycle Questions and Answers


𓇼 Definition:

Q1. The period from the time a cell is produced until it completes mitosis is:

  1. cell
  2. cell division
  3. cell cycle
  4. all of the above

Answer: c

Q2. When cell division occurred?

  1. During growth
  2. During repair processes
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

𓇼 Basic Stages Of Cell Cycle:

Q3. Basic stages of cell includes:

  1. mitosis
  2. cytokinesis
  3. interphase
  4. all of the above

Answer: d

Q4. During which phase of cell cycle the division of nucleus occurred?

  1. Mitosis
  2. Cytokinesis
  3. Interphase
  4. None

Answer: a

Q5. Which phase involved the division of cytoplasm?

  1. Interphase
  2. Mitosis
  3. Cytokinesis
  4. None

Answer: c

Q6. The G1 phase is the early growth phase of the cell.              True/false

Answer: True

Q7. Cell grows and carries out its various metabolic processes during___________.

  1. Interphase
  2. Mitosis
  3. Cytokinesis
  4. None

Answer: a


Read More: MCQs Questions on Krebs Cycle


Q8. In which phase of cell the growth continues and also involves DNA replication?

  1. G1 phase
  2. G2 Phase
  3. S Phase
  4. Mitotic (M) Phase

Answer: c

Q9. Which function/functions are performed by G2 phase of the cell?

  1. Prepares the cell for division
  2. Replication of the mitochondria and other organelles
  3. Synthesis of microtubules and protein
  4. All of the above

Answer: d

Q10. Which role performed by microtubules and proteins produced during G2 phase ?

  1. Make up mitotic spindle fibers
  2. Condensation of chromosomes
  3. both a and b
  4. none

Answer: c

Q11. Partitioning of chromosomes and daughter cells take place in S phase of the cell.      True/False

Answer: False ( Mitotic M phase )

𓇼 Interphase, Replicating The Hereditary Material:

Q12. Which stage occupies 90% of the total cell cycle?

  1. Mitosis
  2. Interphase
  3. Cytokinesis
  4. None

Answer: b

Q13. Interphase includes the phases:

  1. G1
  2. S
  3. G2
  4. All of the above

Answer: d

Q14. Normal activities of the cell take place during Interphase.   True/False

Answer: True

Q15. DNA replication is completed during the G2 phase of the interphase.            True/False

Answer: False (S phase of the interphase)


Read More: MCQs on Electron Transport Chain Steps


Q16. Which stage of cell cycle prepares the cell for division?

  1. Mitosis
  2. Interphase
  3. Cytokinesis
  4. None

Answer: b

Q17. During replication process, an exact copy of the DNA is formed before the cell division.                                                                                                                                                             True/False

Answer: True 

Q18. In replication, which process/ processes may occur?

  1. Double stranded DNA makes a replica, or duplicate of itself
  2. Each daughter cell receives the same genetic material as the parent cell
  3. A pair of sister chromatids is formed
  4. All of the above

Answer: d

Q19. A chromatid is a copy of a chromosome produced by:

  1. replication
  2. mitosis
  3. cytokinesis
  4. none

Answer: a


Read More: MCQs on Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration


Q20. Sister chromatids are attached by:

  1. kinetochore
  2. mitotic spindle
  3. centromere
  4. all of the above

Answer: c

Q21. The centromere is a specific DNA sequence of about 220 nucleotides.        True/False

Answer: True

Q22. A disk of fats called a kinetochore is attached to each centromere.             True/False

Answer: False (A disk of protein)

Q23. Which forms an attachment site for the micro-tubules of the mitotic spindle?

  1. Mitosis
  2. centromere
  3. Cytokinesis
  4. kinetochore

Answer: d


Read More: MCQs on Metabolism of Fats, Proteins and Carbohydrates


Q24. The condensation of chromosomes begins during G2 phase of the interphase of the cell cycle.                                                                                                                                                           True/False

Answer: True 

Q25. Which process/processes occurs during G2 phase?

  1. Condensation of chromosomes
  2. Cell assemble different structures
  3. centrioles replicate, synthesis of proteins make up the microtubules
  4. All of the above

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *