MCQs on Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration

MCQs on Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration

Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration- Definition


Respiratory balance sheet for aerobic respiration will help you to understand the net gain of ATP, NADH and FADH2 in the form of MCQs in the process of glycolysis takes place without oxygen, an anaerobic respiration, and also during the process of Krebs cycle and Electron Transport Chain which take place in the presence of oxygen, an aerobic respiration.


Read More: Zoology MCQs Test Online with Answer Key


All the MCQs about Respiratory Balance Sheet for Aerobic Respiration are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.

Table of Contents:

  • ATP Balance Sheet For Glycolysis
  • Respiratory Balance Sheet For Krebs Cycle
  • Respiratory Balance Sheet For Electron Transport Chain

All of these MCQs on “Balance Sheet For Aerobic Respiration” in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.


MCQs on Respiratory Balance Sheet Multiple Choice Questions and Answers


𓇼 ATP Balance Sheet For Glycolysis:

Q1. How many ATP molecules are produced in the process of glycolysis?

  1. Two ATP molecules
  2. Four ATP molecules
  3. Six ATP molecules
  4. None

Answer: b

Q2. Out of four ATP molecules that are being formed during glycolysis, how many ATP molecules are used in the glycolytic reactions?

  1. Two ATP molecules
  2. Four ATP molecules
  3. Six ATP molecules
  4. None

Answer: a

Q3. How many molecules of NADH formed during glycolysis?

  1. One molecule of NADH
  2. Two molecules of NADH
  3. Three molecules of NADH
  4. Four molecules of NADH

Answer: b

Q4. Two molecules of NADH formed during glycolysis produce how many ATP molecules?

  1. Two ATP molecules
  2. Four ATP molecules
  3. Six ATP molecules
  4. None

Answer: c

Q5. One molecule of __________ is produced for each pyruvate converted into acetyl-coenzyme A.

  1. NAD
  2. FADH2
  3. ATP
  4. NADH

Answer: d

Q6. Two ATP molecules are used in the reactions that transport the NADH electrons across the inner mitochondrial membrane into the matrix.              True/false

Answer: True

Q7. Which molecule is released when acetyl coenzyme A enters into the Krebs cycle?

  1. One molecule of oxygen
  2. One molecule of carbon
  3. One molecule of carbon dioxide
  4. One molecule of water

Answer: c

𓇼 Respiratory Balance Sheet For Krebs Cycle:

Q8. Krebs Cycle produced how many ATP molecules?

  1. Two ATP molecules
  2. Four ATP molecules
  3. Six ATP molecules
  4. Eight ATP molecules

Answer: a

Q9.The NADH molecules produced during Krebs Cycle are:

  1. four
  2. six
  3. three
  4. two

Answer: b


Read More: MCQs on Fermentation Questions and Answers


Q10. Amount of FADH2 molecules produced during Krebs Cycle are:

  1. two
  2. three
  3. four
  4. six

Answer: a

𓇼 Respiratory Balance Sheet For Electron Transport Chain:

Q11. Six NADH from Krebs Cycle and two NADH come from the entry of acetyl-coenzyme A into the electron transport chain yield 24 ATP molecules.        True/False

Answer: True 

Q12. The oxidation of the two molecules of FADH2 yield how many molecules of ATP?

  1. Two ATP molecules
  2. Four ATP molecules
  3. Six ATP molecules
  4. Eight ATP molecules

Answer: b

Q13. The electron transport chain is more efficient than glycolysis for producing ATP.    True/False

Answer: True

Q14. Glycolysis can produce ATP in aerobic respiration.           True/False

Answer: False (anaerobic respiration)

Q15. Which process produced ATPs during aerobic respiration?

  1. Glycolysis
  2. Krebs Cycle
  3. Electron Transport Chain
  4. Both b and c

Answer: d


Read More: MCQs on Enzymes in Zoology


Q16. Total 40 ATP molecules are produced during glycolysis, Krebs Cycle and Electron transport chain, how many ATP molecules are used during the entire processes?

  1. 4 ATP molecules
  2. 6 ATP molecules
  3. 8 ATP molecules
  4. none

Answer: a

Q17. Net gain of ATPs molecules from glycolysis, Krebs Cycle and Electron Transport Chain is:

  1. 24 molecules of ATPs
  2. 40 molecules of ATPs
  3. 36 molecules of ATPs
  4. All of the above

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *